top of page

Κεταμίνη: το νέο αναισθητικό στην κοσμητική ιατρική;

Όλο και συχνότερη φαίνεται να είναι η χρήση της κεταμίνης στην αισθητική ιατρική, με αρκετούς γιατρούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να εκθειάζουν την αποτελεσματικότητα της.





Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά την ουσία κεταμίνη, είτε λόγω τελευταίων εξελίξεων της Ελληνικής επικαιρότητας, είτε μας έρχεται στο μυαλό μαζί με άλλες ψυχοτροπικές ουσίες. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Η κεταμίνη είναι μια ναρκωτική ουσία που πρωτοέκανε την εμφάνιση της την δεκαετία του πενήντα. Χρησιμοποιήθηκε από επιστήμονες ψυχικής υγείας για την καταπολέμηση της βαριάς κατάθλιψης, αλλά και πριν συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό την ηρεμία του ασθενούς.


Τελευταία, η κεταμίνη επανεμφανίζεται στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής και κοσμητικής ιατρικής. Με ποιον τρόπο; Η ηρεμία και γαλήνη που προκαλεί όταν χορηγηθεί σωστά βοηθά την ανάρρωση από επεμβάσεις όπως η ρινοπλαστική. Μάλιστα, ακριβώς επειδή η κεταμίνη δεν καταστέλλει την λειτουργία της αναπνοής κατά την χορήγηση, βοηθά τους αναισθησιολόγους σε περιπτώσεις που η τοποθέτηση οξυγόνου δεν είναι εφικτή.


Φυσικά, η ακατάλληλη δοσολογία της ουσίας μπορεί εύκολα να κάνει τη ζωή του ασθενούς εξαιρετικά δύσκολη. Σχεδόν το 30% των ασθενών που χορηγούνται παρόμοιες ουσίες με συνταγή γιατρού καταλήγουν στη μη σωστή χρήση ή και εκμετάλλευση τους. Η επιστήμη της ιατρικής έχει ακόμα δρόμο στο να καταλήξει με σιγουριά στα οφέλη και τις παρενέργειες της κεταμίνης, υπάρχουν όμως ήδη αρκετοί υποστηρικτές της ανά τον κόσμο.

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα μας.  

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

bottom of page