top of page

'Μήπως χρειάζεται απονεύρωση;'

Σε ποιές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η απονεύρωση και πόσο πονάει;

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν ο πολφός, δηλαδή ο

μαλακός ιστός στο εσωτερικό του ριζικού σωλήνα, μολυνθεί.

Η φλεγμονή ή η μόλυνση μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες:

  1. Βαθιά τερηδόνα

  2. Επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές επεμβάσεις στο δόντι

  3. Ρωγμή στο δόντι

Επιπλέον, ένας τραυματισμός σε ένα δόντι μπορεί να προκαλέσει βλάβη

στον πολφό ακόμα και αν το δόντι δεν έχει ορατές ρωγμές. Εάν η

φλεγμονή ή η μόλυνση του πολφού δεν θεραπευτεί άμεσα, μπορεί να

προκαλέσει πόνο ή να οδηγήσει σε απόστημα που μπορεί να είναι

εξαιρετικά επώδυνο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί θεραπεία ριζικού σωλήνα

(απονεύρωση), το δόντι μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή.


Τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν πόνο, παρατεταμένη ευαισθησία στη ζέστη ή το κρύο, ευαισθησία στην αφή και τη μάσηση, αποχρωματισμό του δοντιού και πρήξιμο, πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες καθώς και στους κοντινούς ιστούς των οστών και των ούλων. Μερικές φορές, ωστόσο, δεν υπάρχουν συμπτώματα.


Ο στόχος της θεραπείας είναι να αφαιρεθεί κάθε μόλυνση από τον ριζικό σωλήνα. Στη συνέχεια, η ρίζα γεμίζεται για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της μόλυνσης. Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι μια εξειδικευμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Όλες οι εργασίες εκτελούνται κατά την εξέταση του δοντιού σας με μεγέθυνση (μικροσκόπιο λειτουργίας ή ειδικές οδοντιατρικές λούπες). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία επισκέψεις.Στο πρώτο ραντεβού ο ριζικός σωλήνας απολυμαίνεται και διαμορφώνεται έτοιμος για το “γέμισμα” της ρίζας. Τα κανάλια θα εμπλουτιστούν με αντιβακτηριδιακή πάστα και θα τοποθετηθεί ένα προσωρινό γέμισμα (σφράγισμα) από πάνω. Στη συνέχεια το δόντι αφήνεται να ηρεμήσει καποιες μέρες αν κριθεί αναγκαίο.


Το δόντι ελέγχεται σε μεταγενέστερη επίσκεψη και όταν η μόλυνση έχει καθαρίσει, οι ριζικοί σωλήνες και το δόντι γεμίζονται μόνιμα. Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα με ένα τελικό γέμισμα που τοποθετείται μέσα στους ριζικούς σωλήνες.


Τι είναι η θεραπεία του ριζικού σωλήνα;

Η θεραπεία ριζικού σωλήνα είναι ο καθαρισμός, η απολύμανση και η πλήρωση των ριζικών σωλήνων ενός δοντιού.


Θα είναι επώδυνη η θεραπεία;

Πολλές ενδοδοντικές επεμβάσεις εκτελούνται για την ανακούφιση του πόνου από πονόδοντο που προκαλείται από φλεγμονή ή μόλυνση του πολφού. Με σύγχρονες τεχνικές και αναισθητικά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία, το δόντι σας μπορεί να αισθάνεται ευαίσθητο, ειδικά εάν υπήρχε πόνος ή μόλυνση πριν από τη διαδικασία. Αυτή η ενόχληση μπορεί να ανακουφιστεί με φάρμακα με ή χωρίς ιατρική συνταγή, ανάλογα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.


Το δόντι σας μπορεί να συνεχίσει να αισθάνεται ελαφρώς διαφορετικό από τα άλλα για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας. Ωστόσο, εάν έχετε έντονο πόνο, πίεση ή πόνο που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, καλέστε τον οδοντίατρο σας.


Πώς θα είναι το δόντι μου μετά τη θεραπεία;

Μετά την πρώτη θεραπεία, θα επιστρέψετε στο οδοντιατρείο ώστε να τοποθετηθεί στεφάνη ή άλλη αποκατάσταση στο δόντι για να το προστατεύσει και να το επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να επιστρέψετε στην Aurum Wellness για να κάνετε μια ακτινογραφία ελέγχου (τσεκαπ) μερικούς μήνες αργότερα. Θα είμαστε σε επικοινωνία μαζί σας σε όλα τα στάδια της θεραπείας.


Τι γίνεται αν δεν λειτουργεί;

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι συνήθως πολύ επιτυχημένη, με μακροχρόνια ποσοστά επιτυχίας άνω του 85%. Ωστόσο, εάν η λοίμωξη επανέλθει θα συζητηθούν άλλες θεραπευτικές επιλογές όπως τα εμφυτεύματα.


Πώς καταβάλλεται το κόστος της θεραπείας;

Στην αρχική σας επίσκεψη θα αποφασίσετε το σχέδιο θεραπείας με τον γιατρό μας και θα καθοριστεί το αρχικό κόστος, το 50% του οποίου θα πρέπει να εξοφληθεί στο πρώτο ραντεβού, και το υπόλοιπο πριν το τελευταίο ραντεβού.


Εγγραφείτε στη λίστα μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα μας.  

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

bottom of page